Danfos Pacto på expedition genom sydpolen

Danfo deltog i en rekordexpedition till sydpolen genom att sponsorera en Pacto, Danfos torrtoalett. Expeditionen, som gick under namnet The Coldest Journey hade som mål att bli den första i historien som klarade av att ta sig tvärs genom sydpolen vintertid.

Pacton, som fungerade som hemmatoalett för de fem medlemmarna under färden, installerades i badrummet i karavanen fick utstå utomhustemperaturer som sjönk ända till -90 grader Celsius.

De extrema temperaturerna på en expedition som denna är en utmaning för även det mest erfarna team och kräver utrustning och maskiner av högsta kvalitet och med specialanpassningar.

Projektets frontfigur var den kände Sir Ranulph Fiennes. Isteamet, som leddes av Brian Newham, samlade pengar för välgörenhetsorganisationen Seeing is Believing och man samlade även data för klimatforskning.

Sir Ranulph Fiennes blev tvungen att evakueras på grund av en köldskada och expeditionen fick avbryta efter 300 km på grund av svåra väderförhållanden – men det blev ändå ett världshistoriskt rekord!

Vi valde Danfos Pacto för expeditionen på grund av de strikta miljölagarna på sydpolen, samt att vi behöver ett enkelt men samtidigt pålitligt system. Den fyller en extremt viktig funktion och måste klara av att fungera i så låga temperaturer som -50°C.
The Ice Team
Danfo Pacto och Sir R Fiennes, the Coldest Journey

Sir R Fiennes för the Coldest Journey