40 år med offentliga toaletter

Danfo grundades 1969 inom Nitro Nobel-koncernen. Ursprunget var en ny paketeringsteknik som Nitro Nobel hade utvecklat och som kunde anpassas till nya användningar. Därmed föddes ”paketeringsklosetten” Pacto.

Pactos funktion är lika enkel som unik och bygger på att avfallet förpackas efter användning. Toaletten behöver inte vatten (och numera inte heller el) och blev därför snabbt en populär sanitetslösning i enklare miljöer.

Under åren har Pactotoaletten sålts i tusental världen över, för användning i katastrofområden, vid militära operationer och till och med under Hajj, den årliga muslimska pilgrimsvandringen till Mecka. Vår allra första produkt är fortfarande en bästsäljare.

1970-talet – utveckling

När kraven på bättre toaletter på byggen och andra liknande arbetsplatser blev viktigare och viktigare var Danfo ett av de företag som lyssnade.

Vi utvecklade en mobil toalettkabin med högre standard på bekvämlighet och hygien. Lätt att flytta, isolerad, tålig och driftssäker blev toalettkabinen också snabbt populär.

Idag finns våra toalettkabiner i flera olika storlekar och utföranden, för anslutning till avlopp eller med integrerad tank. De används inte bara på byggarbetsplatser, utan också bland annat i industri- och naturområden och vid evenemang, som till exempel Formel 1-tävlingen i Bahrain.

1980-talet – publika toaletter

Kraven på bättre toaletter i arbetsmiljö följdes så småningom av röster som ropade efter en bättre standard på toaletter i offentlig miljö. På Danfo insåg vi att det fanns ett behov av fristående toalettbyggnader med komfort såväl som bättre faciliteter och där besökare kunde känna sig säkra.

Våra toalettbyggnader stod från början ofta på rastplatser; faktum är att majoriteten av rastplatstoaletterna längs med svenska vägar idag är tillverkade av Danfo.

Men andelen anläggningar i stadsmiljö har växt stadigt sedan Stockholms Stad inledde sitt långvariga samarbete med Danfo i början av 1980-talet. Resultatet av det samarbetet är så här långt mer än 70 av Danfos karaktäristiska Paragon i huvudstaden.

Danfos styrka när det gäller publika toaletter är vår flexibilitet. Våra byggnader anpassas efter den omgivning där de ska placeras, vilket har gjort flera både större och mindre städer har valt att profilera sig med egna toalettmodeller. Bilder på olika modeller hittas i vår bildbank.

1990-talet – tillväxt

Under 1990-talet expanderade Danfo både affärsmässigt och tekniskt.

Konceptet med flexibla publika toaletter blev snabbt populärt även utanför Sveriges gränser och därför grundade vi dotterbolag på flera exportmarknader. Med hjälp av egna bolag i Danmark, Norge och Storbritannien har flera hundra publika toaletter från Danfo spridits runt om i Europa. Danfo vann priset ”Winner of Industrial Export” i Exportrådets ”Achievement Awards 1999”.

Samtidigt som Danfo växte som bolag fortsatte vi också att utveckla nya produkter. 1997 lanserades vår fullautomatiska toalett, MAPT. Med roterande golv och självrengörande toalettrum är det fortfarande världens mest tekniskt avancerade publika toalett.

Marknadsledare

Idag är Danfo världens ledande tillverkare av offentliga sanitetslösningar. Vi har levererat toaletter till alla världens fem kontinenter. Och med marknadens bredaste produktutbud kan vi erbjuda något som passar alla.

Men det betyder inte att vi är nöjda.

Vi vill fortsätta att växa, både som företag och när det gäller utveckling av nya lösningar. Ett dotterbolag i Förenade Arabemiraten gör att vi kan nå nya geografiska marknader; samtidigt jobbar vi för fullt för att ta fram framtidens toaletter.

Med över fyrtio års kunskap och erfarenheter har vi en bra grund att stå på.

Om Danfo