Svensk kvalitet på exotisk plats

Högteknologisk utformning, roterande golv och helautomatiska funktioner. Danfos MAPT är kort sagt det häftigaste som finns på marknaden just nu. Produkten ger eko ända ner i Mellanöstern.

Förkortningen MAPT står för Multi Automatic Public Toilet och produkten beskrivs som nästa generations offentliga toalett. Här kombineras toppmodern teknik med användarvänliga funktioner och ett minimalt underhållsbehov.

– Det är en mycket högkvalitativ byggnad som vi är ensamma om, säger Danfos vd Mikael Magnusson.

Spolningen är automatisk och handfaten sensorstyrda, och hela byggnaden rengörs invändigt efter varje besök. Det allra mest unika med byggnaden är att den har ett patenterat, roterande golv. Att golvet ”byts ut” mellan varje besök gör att papper och annat skräp som hamnat på golvet försvinner. Dessutom krävs ytterst lite vatten i rengöringsprocessen.

– I andra automatiska toaletter vattengjuter man bara golvet. Det är en sämre lösning eftersom skräp ligger kvar och blöts upp, säger Mikael Magnusson.

MAPT har väckt stort intresse i Mellanöstern. Inte minst i Förenade Arabemiraten, där Danfo som enda leverantör av offentliga toaletter har egna kontor i både Dubai och Abu Dhabi. Fem byggnader har just levererats till Al Ain, en del av Abu Dhabi. Dessutom startar man nu upp och sätter i bruk ett större antal som sålts till regionen sedan tidigare.

– I det här området är den höga teknikgraden och hygiennivån det mest intressanta. Dessutom är det en stor fördel att byggnaderna är relativt små – de passar bra på strategiska platser där utrymmet är begränsat, säger Mikael Magnusson.

Han ser Mellanöstern som en viktig framtidsmarknad för MAPT, men inte den enda. Skandinaviens första MAPT har just levererats till Sogndal i Norge. Att valet föll på just denna produkt har flera anledningar. Området får många besök av internationella kryssningsturister, samtidigt som barn och personal från den lokala förskolan ofta besöker platsen. Att välja en höghygienisk byggnad med lågt underhållsbehov blev därför en bra lösning. Mikael Magnusson märker att fler och fler upptäcker fördelarna med MAPT:
– Produkten är unik, och med tanke på att vi också hittat en bra prisnivå tror jag att den är intressant för många, säger han.